Sosyal medya hedef kitle analizi için en iyi kaynak Facebook gibi mecranın kendi istatistik araçlarıdır.

Eğer belirli bir takipçi/fan sayısına sahip bir sayfa varsa Facebook insight çok değerli bilgiler verecektir.

Bunlar arasında mevcut fanlarınızın hangi demografide olduğuna ek olarak içeriklerinizle etkileşime giren kitlenin de ayrıca demografisi verilecektir.

Buradan örneğin belirli bir yaş grubundaki kadınların içeriklerinize daha duyarlı olduğunu görürseniz hedef kitlenizi o alanda daha fazla büyütmek isteyebilirsiniz. Bundan sonraki reklam faaliyetlerinizde bu hedef kitleyi önceliklendirebilirsiniz.

Facebook genel hedef kitle analizleri için Socialbakers kullanılabilir. 

Yine Facebook’ un kendi reklam arayüzünden farklı demografiler ve bu kapsamdaki aktif kullanıcıların yaklaşık sayısı bilgileri alınabilir.

 

Twitter’ da ise hedef kitle belirlemek nispeten daha zordur. Demografik bilgileri Facebook kadar detaylı ve herkese açık olmadığından Twitter üzerinden hedef kitle araştırmaları yapmak daha zordur.

TW da genelde insanların konuştuğu konular ve ilgi alanları üzerinden biraz da tahminen hedef kitle analizi yapılabilir. 

TW reklam hedeflemelerini de kabaca bu mantıkla yapmaktadır.

 

I’m Burak

I’m founder and director of The Digital Agency; a certified Google Partner and Shopify Partner digital marketing agency operating in London and Istanbul. The Digital Agency has a solid track record of delivering high growth in eCommerce, Facebook & Google advertising, social media communication, search engine optimization, eCommerce and website production through 16 years of experience with 140 brands in 500 projects. Visit The Digital Agency here